nedjelja, 11. listopada 2015.

Roditeljstvo





Ona je oduvjek bila control freak i picajzla. Uvjek željna biti informirana i pripremna. Njen muž ju je puštao da bude takva bez da joj soli pamet, osim kad pokazuje znakove očiglednog pretjerivanja i neuravnoteženosti.  Njen trbuh je malo po malo rastao i nakon radionice o porođaju odlučili su se pohoditi radionicu "Svjesno roditeljstvo". Bili su složni u idejama - "treba znati, nismo u srednjem vijeku, valjda možemo više i bolje nego naši djedovi".

Voditeljica radionice bila je stari lisac i znala je - najpogodniji način tumačenja ljudima je osloniti se na njihovo postojeće znanje. Ljudi  imaju neku bazu, nekakav temelj, i to treba iskoristiti za nadogradnju novoga. Pozivajući se na već postojeće znanje lakše je uklanjati mentalne barijere. 

"Vidite, vi koji ste došli na radionicu o svjesnom roditeljstvu...neki od vas su imali mlađu braću i sestre, rođake, pa i mlađe prijatelje. Već tu ste mogli osvjestiti svoj prirođeni roditeljski poriv. Neki od vas primjetili su da postoji dijete u vašem partneru. Možda je razigrano i slobodno, a možda leži u okovima.  Imali ste priliku biti majkom ili ocem tom djetetu. Kako ste se odnosili prema djetetu u sebi, tako ste se odnosili prema djetetu u vašem partneru. To je vaša početna pozicija s koje ste došli na radionicu, a vjerujte mi na riječ, nitko od vas ne počinje od nule".

Ona i on su se pogledali znajući jako dobro o čemu se radi.

/Za mojeg dragog Luku i njegovu suprugu, buduće roditelje.
Luku sam nakon dugo godina sreo na trajektu. On je uzeo smještaj u Visu,
a ja sam otišao na drugu stranu otoka, prema sjecištu puteva./  


Nema komentara:

Objavi komentar